Om oss

Vi som jobbar på Orsa Stenhuggeri brinner för stenen som råmaterial. Vi fascineras över allt som man kan göra med det och är stolta över att det är ett material som är både hållbart och miljövänligt. Sten är ett material som står för kvalité och det vill vi som jobbar på Orsa Stenhuggeri förmedla med våra tjänster. Vi gillar utmaningar och klurar hela tiden på vad mer man kan göra med vår kära stensort. Hör gärna av er till oss med era idéer för att skapa någonting som ingen annan kanske har!

Vår personal

Caroline Lenner

Ägare & Ekonomiansvarig 

Torsten Lenner

Stenhuggare & Fastighetsägare

Sebastian Falk

Stenhuggare

Stina Ahlenius

Gravstensdesigner & Kundkontakt

Kalle Wittesjö

Stenhuggare & Gravstensdesigner

Vår historia

Orsasandsten är en fossilfri, relativt ung sedimentär bergart som bildades för ca 450 miljoner år sedan. Sandstenen består till största delen av kiselbunden kvarts och lämpar sig bra till slipstenar.

Människor har bearbetat sandsten från Mässbacken i över 1000 år och man har hittat brynen daterade till vikingatiden. Det äldsta dokumentet som vittnar om stenens användning är från 1500-talet då några orsabönder dömts att betala böter till Gustav Vasa i form av slipstenar.

När Linné kom till Orsa 1734 lade han märke till att det knappt fanns några män över 40 år i Kallmora by. Många hade nämligen dött av stendammslunga, eller “Osskallsjokan” som den kallades, som en direkt följd av arbetet med slipstenstillverkning.

Kring förra sekelskiftet var 400-600 personer sysselsatta med sandstensbrytning sommartid och det tillverkades ca 100 000 brynen per år. Det gamla hantverket att hugga slipstenar för hand lever kvar än idag tack vare slipstensgruppen.

Kundomdömen

Anlitade Orsa stenhuggeri för en komplettering på en gravsten. Jag är mycket nöjd med arbetet, allt från rådgivning till slutresultatet. Snabbt, snyggt, säkert och med trevligt bemötande.

— Maria Winroth, Hedemora

Orsa Stenhuggeri är en seriös stenhuggare av gravvårdar. Under processens gång har det funnits en stor lyhördhet för våra önskemål och gravstenen som levererades var precis som vi tänkt oss. Vi kan varmt rekommendera Orsa Stenhuggeri som leverantör av gravstenar.

— Ulrika och Mikael Hansson, Insjön

Ett tack till Orsa Stenhuggeri som gjort “vår” gravsten från smuts och ogräsfri, och guld var bokstav och siffra har täckt ett hjärtligt tack från Borgquist med släkt.

— Eva Borgquist, Mora

Uppdraget att göra ren gravstenar och måla om en sten var perfekt utfört av er. Därutöver var färdigställandet snabbare än vad jag kunde förvänta mig. Vill också framhålla er mycket goda service och ert trevliga bemötande vid de kontakter vi haft.   

— Åke Lindell, Säter

Tack för professionellt agerande!   

— Patrik, Borlänge

Tack så hemskt mycket för all hjälp med min mors gravsten. Är otroligt nöjd! Har varit till mor och sett hennes fina sten.️ Tack än en gång för allt. Ni är fantastiska. Vilket hantverk!!!   

— Karin Nygårds Pehrs, Leksand

Stort tack för er omsorg, lyhördhet och service med gravstenen. Det blev jättefint och ett viktigt kapitel i mitt sorgearbete är nu avklarat. Jag är varmt tacksam.

— Anna Hanses

Tack för trevligt samarbete i en svår tid och för ett vackert utförande av gravstenarna.

— Eva-Lena och Lars-Erik Kalles

Tack för professionellt agerande!

— Gunnar Frank, Säter

Tack för det fina bemötandet vi fick hos er, er villighet att ta fram förslag på utformning utifrån våra önskemål och i slutändan en vacker gravvård.

— Ing-marie Olsson, Orsa

Jag är mycket nöjd med kontakten med Orsa Stenhuggeri. Stort tack till Stina Ahlenius för visat tålamod under alla samtal kring utformningen av gravstenen. Tack också för fint arbete med stenen som nu ligger på önskad plats.

— Barbro Malmberg

Tack för all hjälp med gravstenen. Vi är väldigt nöjd med er service och ert bemötande. Gravstenen blev jättefin!

— Elin Andersson, Långshyttan