Om oss

Vi som jobbar på Orsa Stenhuggeri brinner för stenen som råmaterial.

Vi fascineras över allt som man kan göra med det och är stolta över att det är ett material som är både hållbart och miljövänligt. Sten är ett material som står för kvalité och det vill vi som jobbar på Orsa Stenhuggeri förmedla med våra tjänster. Vi gillar utmaningar och klurar hela tiden på vad mer man kan göra med vår kära stensort.

Företagets historia

Orsa stenhuggeri är ett familjeföretag inne på tredje generationen. Farfar Bror Lenner startade en hobby verksamhet på 80-talet där han högg slipstenar på traditionellt vis och hans son Torsten Lenner tog sedan och utvecklade det till en verksamhet, men dock inte slipstenar som fokus. Efterfrågan på sandsten till byggprojekt började komma in och även gravstenar efterfrågades och började tillverkas. 2011 tog Orsa stenhuggeri över Borlänge stenhuggeri och efter det levererar vi gravstenar till hela Dalarna. 2021 tog Torstens dotter Caroline Lenner över verksamheten och nu utvecklas företaget ytterligare med digitalisering och nya produkter.

Hållbarhet

Traditionell svensk natursten har i särklass lägst miljöpåverkan jämfört med andra material. Vi på Orsa stenhuggeri förfinar och utvecklar hela tiden vår produktion. Idag tar vi tillvara på all sten som vi bryter i stenbrottet och även de mista delen kommer till användning. Adderar vi vår svenska arbetsmiljö till allt detta får vi en svårslagen kombination. Svenska stenindustrin har som mål att bli helt fossilfria innan 2029 och vi alla är på godväg att bli det redan innan!

Hör av er till oss om ni vill få mer information kring vårt hållbarhetsarbete då vi kan dela både hållbarhetsrapport och livscykelanalys. 

Vår personal

Caroline Lenner

Ägare/VD

& Ekonomiansvarig 

Torsten Lenner

Fastighetsägare

Stina Ahlenius

Gravstensdesigner & Kundkontakt

Kalle Wittesjö

Stenhuggare & Gravstensdesigner

Björn Asp

Stenhuggare & Gravstensmontör

Sofia Guth

Assisterande gravstensdesigner

Sandstenens historia

Orsa sandsten är en fossilfri, relativt ung sedimentär bergart som bildades för ca 450 miljoner år sedan. Sandstenen består till största delen av kiselbunden kvarts och lämpar sig bra till slipstenar.

Människor har bearbetat sandsten från Mässbacken i över 1000 år och man har hittat brynen daterade till vikingatiden. Det äldsta dokumentet som vittnar om stenens användning är från 1500-talet då några orsabönder dömts att betala böter till Gustav Vasa i form av slipstenar.

När Linné kom till Orsa 1734 lade han märke till att det knappt fanns några män över 40 år i Kallmora by. Många hade nämligen dött av stendammslunga, eller “Osskallsjokan” som den kallades, som en direkt följd av arbetet med slipstenstillverkning.

Kring förra sekelskiftet var 400-600 personer sysselsatta med sandstensbrytning sommartid och det tillverkades ca 100 000 brynen per år. Det gamla hantverket att hugga slipstenar för hand lever kvar än idag tack vare slipstensgruppen.

Kundomdömen

Anlitade Orsa stenhuggeri för en komplettering på en gravsten. Jag är mycket nöjd med arbetet, allt från rådgivning till slutresultatet. Snabbt, snyggt, säkert och med trevligt bemötande.

— Maria Winroth, Hedemora

Orsa Stenhuggeri är en seriös stenhuggare av gravvårdar. Under processens gång har det funnits en stor lyhördhet för våra önskemål och gravstenen som levererades var precis som vi tänkt oss. Vi kan varmt rekommendera Orsa Stenhuggeri som leverantör av gravstenar.

— Ulrika och Mikael Hansson, Insjön

Ett tack till Orsa Stenhuggeri som gjort “vår” gravsten från smuts och ogräsfri, och guld var bokstav och siffra har täckt ett hjärtligt tack från Borgquist med släkt.

— Eva Borgquist, Mora

Uppdraget att göra ren gravstenar och måla om en sten var perfekt utfört av er. Därutöver var färdigställandet snabbare än vad jag kunde förvänta mig. Vill också framhålla er mycket goda service och ert trevliga bemötande vid de kontakter vi haft.   

— Åke Lindell, Säter

Tack för professionellt agerande!   

— Patrik, Borlänge

Tack så hemskt mycket för all hjälp med min mors gravsten. Är otroligt nöjd! Har varit till mor och sett hennes fina sten.️ Tack än en gång för allt. Ni är fantastiska. Vilket hantverk!!!   

— Karin Nygårds Pehrs, Leksand

Vi är jättenöjda med stenen, fint jobb och snabba har ni varit. Kontakten med er har skett genom Stina och hon har varit väldigt trevlig och hjälpsam från första samtal och mail. Ett stort tack till er alla! 

— Barbro Wengelin Eriksson

Tack för trevligt och professionellt bemötande! Mycket nöjd med resultatet! 

— Mona Månsson

Jag var in på kyrkogården idag på förmiddagen och såg att stenen var tillbaka. Stenen såg helt ny ut! Det var länge sedan pappas och mammas namn kunnat läsas så tydligt. Tack för ett fint arbete! 

— Gunilla Eriksson

Tack så jättemycket. Ett fantastiskt arbete ni gjort! 

— Jeanett Thylén

Stort tack för er omsorg, lyhördhet och service med gravstenen. Det blev jättefint och ett viktigt kapitel i mitt sorgearbete är nu avklarat. Jag är varmt tacksam.

— Anna Hanses

Tack för trevligt samarbete i en svår tid och för ett vackert utförande av gravstenarna.

— Eva-Lena och Lars-Erik Kalles

Tack för professionellt agerande!

— Gunnar Frank, Säter

Tack för det fina bemötandet vi fick hos er, er villighet att ta fram förslag på utformning utifrån våra önskemål och i slutändan en vacker gravvård.

— Ing-marie Olsson, Orsa

Jag är mycket nöjd med kontakten med Orsa Stenhuggeri. Stort tack till Stina Ahlenius för visat tålamod under alla samtal kring utformningen av gravstenen. Tack också för fint arbete med stenen som nu ligger på önskad plats.

— Barbro Malmberg

Tack för all hjälp med gravstenen. Vi är väldigt nöjd med er service och ert bemötande. Gravstenen blev jättefin!

— Elin Andersson, Långshyttan

Vi är jättenöjda med stenen. Ett speciellt tack till Stina som stått ut med vårt velande fram och tillbaka! Tack! 

— Ing-Britt Nygren

Tack för det fina arbetet ni gjort med stenen, vi är jättenöjda och den är så fin!  

— Helena, Johan och Anna Karis

Tack för ett fint utfört arbete på våra föräldrars gravsten!

— Systrarna Veronica, Viktoria och Carolin

Tack för ett bra bemötande och att ni på ett proffsigt sätt tolkade våra önskemål och omvandlade de till en vacker och värdig sten till vår älskade livskamrat och far.

— Elisabeth, Markus och Susanna

Wow! Den är helt fantastisk!! Ni har gjort ett otroligt bra jobb! Hälsa alla det! 

— Sara

Europeiska regionala utvecklingsfonden

Orsa stenhuggeri AB har mottagit stöd från Europeiska regionala utvecklingsfonden i syfte att utveckla verksamhetens digitala delar. Stödet har använts för att skapa ett ordersystem och stenkonfigurator för att kunna hjälpa kunder i gravstensprocessen.