Ny gravsten

I de flesta kulturer är det en gammal tradition att resa en sten till minne av nära och kära, samt en fin gest för att hedra de som gått bort. Vi har ett stort sortiment av gravstenar och samtliga kan varieras i design utefter era önskemål.
Steg-för-steg

Såhär väljer du gravsten

 Det är många val som skall göras när man väljer gravsten. Idag kan du välja mellan att beställa en ny gravsten eller välja en återvunnen sten som vi gör om så att den ser ut som ny.

.

Nedan förklarar vi steg-för-steg vilka val ni behöver göra innan ni kontaktar oss. Vill ni beställa så klickar ni på den orangea knappen ovan och kan rita upp en sten i vårt ritverktyg alternativt kontakta oss så hjälper vi dig.

.

När ni kommit fram till hur ni vill att stenen ska se ut så gör vi på Orsa stenhuggeri en ritning och offert som skickas ut för godkännande. Vid godkännande påbörjas arbetet med stenen, vilket kan ta 8-12 veckor från godkänd order. Priserna varierar beroende på stensort, storlek, utformning etc. 

1. Välj orientering och format

Först väljer ni om stenen ska ligga ner eller stå upp på marken. Därefter väljer ni om den stenen ska vara hög-smal, låg-bred eller specialformad.

2. Välj sten

Nu är det dags att välja stensort. Välj även om det ska vara råhuggen yta eller polerad yta på stenen – och om kanterna ska vara sågade eller huggna.

3. Välj textstil

Välj textstil på stenen. Välj även vad som ska stå på stenen – och glöm inte att tänka på om det ska få plats med fler namn framöver. Därefter ska du också välja om du vill ha upphöjd eller nedsänkt text.

4. Välj dekor

Med en symbol eller bild kan man förstärka känslan på gravstenen. Här följer några idéer och förslag att välja mellan. 

Bra saker att tänka på vid resning av ny gravsten

  • Innan du sätter upp en ny gravsten krävs ett tillstånd från kyrkogårdsförvaltningen. Givetvis sköter vi hela processen från ritning, och ansökningar till montering.
  • De flesta begravningsplatser är indelade i olika gravkvarter. Vanligtvis finns det specifika regler för varje enskilt gravkvarter gällande gravstenens utformning.
  • En god idé kan vara att besöka det utvalda gravkvarteret innan du börjar titta på utbudet av gravstenar. På så sätt kan du skapa dig en uppfattning om vilken typ av gravsten som borde vara lämplig.
  • Ni kan välja att återanvända gamla gravstenar som kyrkogårdsförvaltningen kan tillhandahålla. 
  • Under vinterhalvåret kan det vara svårt att montera ut gravstenar på kyrkogårdar och måste därför avvakta tills tjälen i marken är borta.

Tillbehör

Till gravstenar kan man välja olika slags tillbehör för att göra minnesplatsen extra speciell. Vi kan ordna blomlister i sten, emperi, vaser och duvor etc.